MYGGESTIK PROFYLAKSE

Fakta
Beskyttelse mod myggestik er den bedste forebyggelse af sygdomme, der bliver overført af myg
som fx malaria, dengue feber og japansk encephalitis. For malaria kan man tage tabletter som forebyggelse, og man kan vaccinere mod japansk encephalitis, men den fysiske beskyttelse mod myggestik er som anført vigtig.

Malaria
Mod malaria kan man desuden tage tabletter som forebyggelse

I områder med malaria anbefales det ved udendørsophold efter solnedgang, at huden bliver tildækket med sokker, lange bukser og langærmede trøjer
Det anbefales, at man bruger myggemidler på huden, som indeholder dietyltoluamid (DEET) eller tilsvarende
Tøj og myggenet bør være imprægneret med permethrin, som holder både myg og andre insekter væk . Dette gøres bedst ved at puttet tøjet i en pose og spraye myggespray ned i posen.

DEET er det mest brugte stof i myggemidler rundt om i verden. Stoffet kan ikke købes i Danmark. De stoffer, der er tilgængelige i Danmark, er formodentlig lige så effektive som DEET. Informationscenter for Miljø og Sundhed har lavet en test af de 12 myggemidler, som er tilgængelige og lovlige at sælge i Danmark.
Generelt kan man anbefale midler, som indeholder HIPC (hydroxy-isobutyl-piperidin-carboxylat) eller p-menthan-3,8-diol. Dokumentation for effekt af midler, der fx indeholder citronellaolie, eukalyptusolie eller kokosolie, viser, at de ikke så gode som de to førstnævnte.

Tøj og myggenet imprægneret med permethrin, som holder både myg og andre insekter væk. Imprægneringen kan gøres ved at spraye tekstilerne, så de bliver fugtige. Dette skal foregå i veludluftede rum. Sprayingen kan også gennemføres i en plastpose. Permethrin er giftig ved indånding, mens det i tør tilstand ikke er giftigt.

Man er bedst beskyttet, hvis man opholder sig indendørs efter solnedgang og ved samtidigt brug af myggenet rundt om sengen og myggenet i døre og vinduer. Myggen gemmer sig ofte under senge og møbler og inde i skabe.
Simple overnatningssteder, som har myggenet i vinduerne, kan gøres myggefrie ved at spraye hele rummet med tilgængelig insektspray og derefter lukke alle døre og vinduer i nogle timer, mens man forlader rummet. Derefter har man selv kontrol over døre og vinduer, og kan udlufte gennem vinduer med myggenet. Malariamyggen tiltrækkes af lys i skumringen. Lyset bør derfor ikke tændes, før døre og vinduer er lukkede. Hotelværelser med klimaanlæg er normalt myggefrie.
I mange lande er malariaforekomsten værst i lavlandet, men mere begrænset højere oppe. Ved rejser i områder med malaria kan man således mindske fare for smitte, hvis det er muligt at lægge overnatninger i de højere liggende områder.

Dengue feber
Dengue feber smitter også ved myggestik. Men denne myg er også aktiv om dagen – specielt tidligt om morgenen og sent på dagen. Myggen kan også findes i byområder. Man bør derfor tildække huden med tøj – også om dagen. Ellers gælder de samme forholdsregler som ved malaria-myg. Undersøg om dengue feber er en aktuel sygdom i det område, du rejser til.

Japansk encephalitis
Den myg, der overfører denne sygdom, opfører sig omtrent som malariamyggen
Mod japansk encephalitis kan man vaccinere